Dieta po zawale serca. Bardzo ważny element w walce z chorobą wieńcową.

  • Posiłki spożywaj regularnie, o w miarę możliwości, tych samych porach; staraj się unikać sytuacji, kiedy jednego dnia jesz regularnie co kilka godzin, a następnego jesz tylko jeden posiłek. Czasem pojawiają się wymówki, że na przykład nie mogę bo praca, czy coś innego - koniec z takimi wymówkami; po pierwsze liczy się twoje zdrowie, a właściwe odżywianie jest tutaj kluczem. Sam odpowiedz sobie na pytanie, co jest ważniejsze i wokół jakich priorytetów należy zorganizować sobie życie.
  • Dieta powinna zawierać maksymalnie dużo surowych owoców i warzyw; najlepiej tak ułożyć posiłki, aby jeden z nich był posiłkiem całkowicie warzywno-owocowym;
  • Jedz powoli, nie spiesz się; posiłek to ważna sprawa; jeśli masz czas na oglądanie telewizji, dlaczego nie masz go mieć na spokojne zjedzenie posiłku;
  • Staraj się nie popijać obfitszych posiłków, zwłaszcza obiadu, wodą czy sokami. Wypicie szklanki wody przed zjedzeniem posiłku zmniejsza łaknienie.
  • Nie przejadaj się; jeśli już nie możesz dalej jeść, to po prostu nie jedz. Lepiej zostawić nadmiar na talerzu, niż we własnym żołądku.
  • Alkohol nie jest przeciwwskazany; przeciwwskazane są nadmierne ilości alkoholu, czyli więcej niż dwie lampki wina dziennie; wino jest istotnym elementem tzw. diety śródziemnomorskiej. Z alkoholi szczególnie nie jest polecane piwo z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Tak naprawdę kontrowersyjna mimo wszystko pozostaje kwestia alkoholu; niektóre opracowania wskazują, że alkohol spożywany we wspomnianych ilościach może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
  • Niech jedzenie będzie przyjemnością nie tylko kulinarną; jedz z osobami, które lubisz, słuchaj równocześnie ulubionej muzyki.

Czego unikać:

  • potrawy tłuste,
  • potrawy smażone, zamiast tego zdecyduj się na potrawy gotowane,
  • tłuszcze zwierzęce, zamiast tego lepiej poszukać olejów roślinnych oraz ryb,
  • sól,
  • napoje słodzone, zamiast tego lepsza jest woda,
  • nadmierne ilości alkoholu,
  • posiłki typu fast-food,
  • pieczywo białe, zamiast tego lepiej jeść pieczywo razowe
     

Częste pytania związane z dietą:

  1. Czy wolno pić kawę? Jak najbardziej, picie kawy po zawale mięśnia sercowego jest bezpieczne, chyba, że ktoś pod pojęciem picia kawy rozumie trzy filiżanki dziennie jako jedyny płyn dostarczany organizmowi.
  2. Czy wolno pić alkohol? Tak, ale tylko w umiarkowanych ilościach, najlepiej wino. Jeśli ktoś wcześniej nie pijał alkoholu nie ma sensu się zmuszać. Alkohol może wpływać na przemianę leków w organizmie, stąd nadmierne jego ilości mogą ograniczać skuteczność leków. Najmniej polecanym alkoholem jest piwo – zawiera nadmierna ilość kalorii.
  3. Czy dieta po zawale jest droga? Nie, często kosztuje tyle samo co dotychczasowa, a nawet mniej. Nie trzeba od razu kupować oliwy prosto z Włoch lub drogiego czerwonego wina.
  4. Jak długo po zawale przestrzegać diety? To ważne pytanie. Wiele osób uważa, że wystarczy miesiąc i z powrotem można wrócić do niezdrowego sposobu odżywiania, lub, że jeśli przyjmuje się leki „na cholesterol” to można jeść wszystko. Po pierwsze taka dieta obowiązuje do końca życia i jest stałym elementem życia po zawale. Po drugie dieta jest co najmniej tak samo ważna jak leki – jedno bez drugiego nie ma sensu.
  5. Czy wolno popijać leki sokami? Najlepiej popijać leki wodą mineralną. Soki, zwłaszcza te sklepowe, zawierają nadmierne ilości cukru, a tego należy zdecydowanie unikać. Wskazuje się także w niektórych opracowaniach, iż soki grejpfrutowe i w ogóle z owoców cytrusowych, mogą wpływać na proces wchłaniania a przewodu pokarmowego niektórych leków, stąd powinno się ich unikać?
  6. Czy wolno dosalać pokarmy? Sól jest na stałe obecna w produktach, które jemy i to w ilości która całkowicie wystarcza organizmowi. Najlepiej zrezygnować z dodatkowych ilości soli.
  7. Czy od czasu do czasu odstępstwa od diety są możliwe? Tak, nie należy przesadzać i być bardziej świętym niż wszyscy święci. Jeśli raz na jakiś czas w czasie uroczystości weselnej zjemy golonkę nic się nie stanie. Gorzej będzie jeśli raz na jakiś czas przy okazji uroczystości weselnej będziemy manifestować swoja poprawność odmawiając jedzenia, a w domu nie będziemy przestrzegać diety.
  8. Czy rygorystyczna dieta u osób starszych ma sens? Tutaj zdania są podzielone. Niektórzy uważają, iż drakońskie zmiany  żywieniowe u osób po 75 roku życia mogą przynieść więcej szkody niż pożytku, bowiem czasami sam stres związany z koniecznością porzucenia ulubionych potraw na rzecz „zdrowej diety” może tak obniżyć jakość życia pacjentów i zniechęcić od współpracy przy leczeniu w ogóle, że nie jest to warte. Inni z kolei stoją na twardym stanowisku, iż dieta jest bezwzględnie konieczna. Na pewno warto zachęcać do modyfikacji diety oraz eliminowania pokarmów zdecydowanie niewskazanych, ale trzeba mieć też świadomość, iż efekty leczenia dietetycznego pojawiają się po pewnym czasie.
     

 
Więcej informacji w naszym Poradniku - oszczędzaj papier i pobierz wersję elektroniczną - szczegóły na stronie głównej w zakładce \"Poradnik - pierwsze dni po zawale\"